Whatsapp

Wanneer kun je bomen snoeien?

Zocht u wat anders?

Wanneer kun je bomen snoeien?

Huidige locatie:

Wanneer kun je je boom snoeien? Daar kunnen we in de basis een heel eenvoudig antwoord op geven. Alle bomen, behalve de ABC-bomen (en Juglans), kun je het héle jaar door verantwoord snoeien. In de basis kun je dus bijna iedere boom in de winter, lente, zomer en herfst snoeien. Naast de uitzondering van de ABC-bomen, is er dan alleen nog de uitzondering bij het knotten of kandelaberen (ofwel helemaal kaal snoeien / terugzetten) van bomen. De snoeiwijze van knotten of kandelaberen pas je liever toe in de herfst of winter. Voor een snoeiwijze in de vorm van het verwijderen of inkorten van een deel van de takken van de boom, kun je dus voor de meeste bomen op ieder moment van het jaar aan de slag.

Wat zijn dan de ABC-bomen en Juglans? Dat zijn de Acer = esdoorns, Betula = berken, Carpinus = haagbeuken en de Juglans = walnoot. Deze bomen hebben de eigenschap dat ze gaan ‘bloeden’ wanneer je ze in de late winter / vroege voorjaar snoeit. Dit ‘bloeden’ betekent dat ze door hun reeds lopende sapstromen hun sappen verliezen uit de snoeiwonden. Het is niet reëel dat je een boom dood maakt als je ‘een tak’ wegsnoeit in de periode dat ze kunnen bloeden. Je hebt echter wel een reëel risico dat je de boom verzwakt of kapot maakt wanneer je hem sterkt snoeit in deze periode. Dus heb je een ABCJ-boom die je wilt snoeien? Wacht hier ruwweg in de periode van januari t/m half mei even mee. Als de betreffende boom goed in het blad begint te staan, bijvoorbeeld al begin mei, dan kun je vanaf dan met een gerust hart snoeien.

Zoals gezegd, het knotten en kandelaberen van bomen (zoals veel gebeurt bij de wilg, populier, els, linde, plataan, en bij meer soorten) kun je beter doen in de herfst of winter. De theorie hier achter is vrij simpel. In de lente investeert de boom al zijn energie om de reeds bestaande knoppen te ontwikkelen en te groeien. In de zomer is het de tijd voor de boom om energie te ‘oogsten’. Wanneer je dus in de late lente of begin zomer een boom ‘onthoofdt’ door al zijn ontwikkelende knoppen of nét ontwikkelde blad weg te snoeien, dan heeft de boom dus netto veel energie geïnvesteerd om er dat seizoen NIETS voor terug te krijgen. Daarmee verzwak je in feite de boom.

In bovenstaande is uitgelegd wanneer je praktisch iedere boom kunt snoeien. Dan zullen we alleen nog aangeven in welk seizoen je het BEST een boom kunt snoeien. Als je enkele takken wegsnoeit of tot max. 40 % van de bladmassa wegsnoeit van een boom, ofwel reguliere snoei of onderhouds-snoei toepast, kun je het best in de zomermaanden snoeien. Dus ruwweg in de periode van juni t/m september. Waarom? Omdat in deze maanden, in het groeiseizoen, de boom de gemaakte snoeiwonden sneller weet te herstellen en af te dichten. De boom grendelt zich het snelst en effectiefst af tegen mogelijke ziekteverwekkers wanneer de boom vol in het blad staat. Dit afgrendelen gebeurt in principe ook wanneer er in andere maanden van het jaar gesnoeid wordt, alleen minder snel. Bij gezonde, vitale bomen maken wij ons daar geen druk om. Bij minder gezonde, kwetsbaardere bomen verkiezen we inderdaad liever de zomermaanden boven de wintermaanden om te snoeien. Dode takken in de boom kunnen overigens ALTIJD weggesnoeid worden in ELKE boom. De boom heeft aan de takbasis de boel zelf al afgegrendeld. De boom voelt er figuurlijk gezegd niks van als je dood hout wegsnoeit.

Was dit artikel nuttig?
5 out Of 5 Stars

2 ratings

5 Stars 100%
4 Stars 0%
3 Stars 0%
2 Stars 0%
1 Stars 0%
Wat kunnen wij verbeteren?
How Can We Improve This Article?
Hulp nodig?
Index